Siirry sisältöön

Vinkkejä ensimmäistä koiraa hankkivalle

Oli kyseessä sitten ensimmäinen koira tai uusi pentu, edessä on aina sama pohdinta. Mitä asiaoita koira tarvitsee ensimmäisinä päivinään?

Suunnittelu

Jos olet omistanut koiran ennenkin, on todella helpompi lähteä pohtimaan ja muistelemaan, mitä koira ensimmäisenä tarvitsee. Jos taas kyseessä on ensimmäinen koira, kannattaa lueskella ja jutella muiden koiranomistajien kanssa siitä, mitä koirasi tulee tarvitsemaan ensimmäiseksi uudessa kodissa.

Ulkoiluun

Jokainen koira vaatii ulkoilua, joten varusteet ulkoilemiseen on oltava. Kaulapanta ja hihna ovat siis ostoslistalla varmasti kärkisijoilla, jotta uuttaa perheenjäsentä pääsee turvallisesti ulkoiluttamaan. Pennut usein eivät ole tottuneet kaulapantoihin, joten kannattaa varautua mahdollisimman kevyeen ja huomaamattomaan pantaan. Samoin talutushihnat ovat usein melko raskaita pienille pennuille, joten hihnan kokoa kannattaa myös pohdiskella. Pennun tai aikuisenkin koiran kokoa kannattaa tutkailla tarkoin ja sen perusteella suunnata kohti eläintarvikekauppaa. Mitä pienempi pentu on kyseessä, sen hennommilla varusteilla tulee pärjäämään. Jos taas kyseessä on isompi pentu, voi talutushihnan koko olla sen verran suurempi, että käyttöä löytyy myös vastaisuudessa.

Syys- ja talviaikaan kannattaa rodusta riippuen pohtia tarviiko koira ulkoiluun esiemrkiksi kurapukua tai paksumpaa puettavaa. Karvattomat koirat on talvipakkasilla hyvä pukea, jotta vilu ei pääse yllättämään pientä perheenjäsentä ulkoillessa. Karvaiset perheenjäsenet taas voi pukea kurapukuun lähinnä säästääkseen omistajan suursiivoukselta ja koiran suihkussa vierailulta jokaisen ulkoilemisen jälkeen.

Ruokinta

Pennun kasvattajalta tai koiran aiemmalta omistajalta kannattaa ennen koiran saapumista uuteen kotiin, tiedustella hieman ruokavaliosta. Varsinkin koiranpennun ruokintaan kannattaa kiinnittää huomiota erityislaatuisesti! Minkälaista ruokaa pentu on saanut kasvattajalla tai onko koira aiemmalla omistajallaan saanut mahdollisen allergian vuoksi vain tiettyä ruokaa. Äkillisestä ruokavalion muutoksesta saattaa koiralle aiheutua vatsanpuruja, sen vukoksi on hyvä keskustella asiasta kasvattajan tai aiemman omistajan kanssa.

Ruokavalion selvittyä kannattaa pysyä ainakin osittain samaisessa ruokavaliossa. Toki pennun ruokavalio muuttuu päivä päivältä sen kasvaessa ja ravinnontarpeen muuttuessa, mutta samaisessa ruokavaliossa kannattaa pysytellä ainakin pari päivää välttääkseen suurempia vatsanpuruja. Aikuisen koiran kohdalla ravinnon tarve toki saarraa syystä tai toisesta muuttua, mutta samoin kannattaa ruokavaliosta toiseen siirtyä asteittain, välttääkseen koiran vatsanpurut. Koiran muuttaminen uuteen kotiin on jo sikseen stressitilanne koiralle, joten tuskin kukaan tahtoo koiralle aiheuttaa lisää vatsanpuruja muuttamalla ruokavaliota äkillisesti.

Ruokintaa varten koirat toki tarvitsevat omat astiansa. Eläintarvikekaupasta siis hankkimaan myös koiralle niin vesi- kuin ruokakiponkin. Taas kannattaa pohtia koiran kokoa, jottei vahingossa osta koiralle liian suuria kuppeja, joista se ei pääse syömään ja juomaan. Pennut kasvavat ajansaatossa ja todennäköisesti myös ruokakuppien koko kasvaa. Pennulle kannattaa kuitenkin hommata alkuun pienet ruoka- ja juomakupit, joista pentu saa helposti syötyä ja juotua.Koiranpentu

Lepo

Jokainen koira tarvitsee lepoa ja unta, etenkin pennut. On siis hyvä hankkia koiralle oma lepopaikka, jossa se saa rauhassa huilata kun tarve on. Koiran oma rauhallinen paikka voi olla esimerkiksi koiran peti tai kuljetuslaatikko, johon koira voi halutessaan vetäytyä rauhaan.

Usein koirat haluavat nukkua omistajansa lähellä, joten pedin sijoittaminen makuuhuoneeseen tai lähelle makuuhuonetta on järkevää. Järkevää siitä tekee jo sekin, että koira voi yöllä herättää omistajansa jos jotain poikkeavaa tapahtuu. Koira voi haluta ulos tai se kuulee asunnon ulkopuolelta vieraita ääniä, joihin herää. Tämän vuoksi koiran pedin sijoittaminen lähelle omistajaa on hyvä ajatus.

LelutKoira ja lelu

Koirat pitävät leikkimisestä ja omat lelut ovatkin usein koirille hyvin tärkeitä. Leikin avulla koiraa voi myös kouluttaa ja opettaa sille uusia asioita, joiden onnistuessa palkkaaminen tapahtuu leikin avulla.

Pennuille lelut ovat tärkeitä aktiivisuuden kannalta, koska harrasteleminen pennun kanssa on vielä vähäistä. Aikuiset koirat taas saattavat leikkiä leuillaan niin koulutustilanteessa kuin muutenkiin vain kotona ollessa. Leluja kannattaa siis suunnata hakemaan koiratarvikeliikkeestä ja jälleen kiinittää huomiota siihen, minkä kokoinen koira talouteen on astumassa. Liian suurilla leluilla on hankala leikkiä ja liian peient lelut taas menevät nopeasti rikki ja hukkaan.