Siirry sisältöön

Mistä huomaat että mökkisi tai talosi sisäilma heikkenee?

Jokainen on joskus kuullut puhuttavan sisäilmaongelmista. Mitä asia ihan oikeasti tarkoitta ja miten asian voi huomata, jos ei itse ole varsin herkkää moisille sisäilmaongelmille? Ovatko toiset todellakin herkempiä sisäilmaongelmille kuin toiset?

homeongelma talossa

Sisäilmaongelman havaitseminen

Asumisterveysliitto on julkaissut listan, jota kannattaa kyseisen liiton sivuilta kurkistaa, jos tuntuu siltä että oman mökin tai talon sisäilmassa on jotain pahasti pielessä. Lista on varsin yksinkertainen ja helposti netissä luettavissa.

Asumisterveysliitto osaa kertoa, että jokainen pystyy havainnoimaan oman asuntonsa, työpaikan tai mökin sisäilmassa ongelmat, jos vain ymmärtää alkaa havaitsemaan asioita ympärillään. Kyllä, siis aivan jokainen pystyy ilman erillisiä mittareita huolestumaan sisäilman ongelmista, jos vain pysyy tarkkaavaisena.

Havaintoina on esimerkiksi kellarimainen tai tunkkainen haju. Jokainen varmasti osaa tunnistaa kyseisen hajun, koska se kyllä pistää nenään samantien kun sisäilmaongelmat ovat todellisia. Jo varhaisessa vaiheessa voi kuitenkin havaita moista hajua ja alkaa sen perusteella tutkiskelemaan, missä haju on voimakkainta ja onko haju tiettyna aikana erityisen voimakasta. Vaikuttaako esimerkiksi ulkoilman kosteus hajun voimmakkuuteen, vai onko haju yhtä voimakas aina. Entäs vaatteet? Onko kyseinen kellarimainen haju tarttunut jo vaatteisiinkin.

Asumisterveysliitto mainitsee, ettei hajun perusteella voi tehdä varsinaista dianoosia rakenteissa piilevistä kosteusvaurioista tai bekateeripesinnöistä, mutta usein kuvailtu haju viittaa jo laajempaankin kosteusvaurioon, jota pitää ehdottomasti lähteä selvittämään. Kannattaa kuitenkin tilata ammattilainen suorittamaan sisäilmatutkimusen, ennen kuin alat enemmän asuntoa remppailemaan!

kosteusongelmat asunnossa

Taustojen selvittäminen

Oletko kenties ostanut talon tai kesämökin lähiaikoina, etkä ole aiemmin viettänyt syksyn pimeit ja sateisia iltoja mökillä. Syksyn tullen mukava kellarimainen haju tuoksahtaa tupaan ja mikäs muukaan kuin kosteusvaurio hyökkää ensimmäisenä mieleen. Toki mieleen saattaa juolahtaa myös fiilunki kosteusmittauksissa tai ihan jopa se, miksei kosteusmittauksia teetetty ennen kaupantekoa.

Ota selvää epäilyttävän rakennuksen taustoista. Onko mahdollisesti tiedossa, että rakenteissa olisi aiemmin ollut kosteutta tai kosteusvaurioita rakennuksesta olisi korjailtu. Jo sen perusteella voi saada vihia mahdollisesta olemassa olevasta kosteusvauriosta ja sisäilmaongelmista.

Muut oireet

Jos todella rakennus haisee tunkkaiselle ja tiedossa on mahsollisia aiempiakin kosteusvaurioita, kannattaa alkaa tarkastelemaan omaa vointiaan. Liittyykö siis rakennuksessa mahdollisesti vietettyyn aikaan tiettyjä oireita, jotka alkavat helpottaa, kun viettää aikaansa jossain muualla.

Ärsytysoireet sekä silmissä että hengityselimissä ovat perinteisiä oireita huonossa sisäilmassa aikaansa viettävillä ihmisillä. Silmät saattavat punoittaa ja tuntuvat ärsyyntyneiltä. Hengityselimet taas saattavat tuoda oireina mukanaan yskää, ärsytyksen tunnetta hengityselimistössä tai jopa sairaskierteitä. Huono sisäilma voi tuoda rakennuksessa aikaansa viettävälle jopa useampia poskionteloiden tulehduksia tai keuhkoputken tulehsuksia vuoden sisällä. Jos todella joutuu moiseen keuhkoputkentulehduskierteeseen, kannattaa pohtia syypääksi sisäilmaongelmaa.

hometalo

Muina yleisinä oireina ihmisillä voi ilmetä lisääntynyttä väsymystä sekä päänsärkyä. Kyllä, nämä oireet usein helpottavat kun kyseisessä sisäilma-altistuksessa lopetetaan viettämästä aikaa. Jos kyseisisä oireita tai havaintoja ilmenee talossasi tai mökillä, kannattaa asialle tehdä jotain ja nopeasti. Enenn kuin mikrobit valtaavat koko huushollin ja vahingon laajuus on yhtään suurempi.

Lue lisää home-ja sisäilmaoireista hengitysliiton sivuilta:
http://www.hengitysliitto.fi/fi/hengityssairaudet/homeesta-ja-sisailmasta-sairastuneet/sisailmasairaudet/home-ja-kosteusvauriopotilaan-oireet