Siirry sisältöön

Mihin lemmikit hoitoon?

Minne viedä lemmikit hoitoon loman ajaksi?

Lemmikit ovat perheen ilostuttajia, mutta toisinaan lemmikit voivat aiheuttaa omistajalleen myös harmitusta ja hankalia tilanteita. Koko perheen tai kaveripiirin lomaa suunnitellessa pitää ottaa huomioon hoitopaikka lemmikille. Toisaalta jos olet hankkinut vaikkapa uuden myytävän asunnon Espanjasta, ja olet matkaamassa sinne hieman pitemmäksi aikaa, voit ottaa kyllä lemmikkisi mukaan. Mutta tämä on tietysti hieman erikoisempi tilanne. Minne siis viedä lemmikki loman ajaksi hoitoon, jos lemmikki ei voi lomailla omistajansa kanssa?Koiranpentu

Koirahoitolat

Koirahoitoloita on lähes jokaisessa kaupungissa ja kylässä. Useimmiten koirahoitolaa ylläpitää ammatti-ihminen tai monen vuoden harrastustaustan omaava henkilö, jonka käsiin koiransa voi luottaa.

Koirahoitoloissa pidetään huoli koiran perustarpeista, kuten ruokinnasta, ulkoilusta ja aktiviteeteista omistajan poissa ollessa. Varsinkin koiranpentujen kohdalla tämä on todella hyvä asia, sillä omistaja voi rauhassa uskoa pentunsa hoitajien huomaan. Koiranpentua ruokkiessa ja muutenkin hoitaessa tulee kuitenkin huolehtia niin monesta asiasta tarkemmin kuin täysikasvuisen kanssa. Useimmiten koirahoitoloissa on myös muita koiria, joiden kanssa hoitokoira pääsee purkamaan energiaansa, jos koirien kemiat vain kohtaavat ja ne tulevat toimeen keskenään.

Harvemmin vastaan tulee mainontaa muista eläinhoitoloista, kuin koirahoitoloista. Kotieläimina on kuitenkin olemassa suuri määrä muitakin lemmikkejä kuin koiroa. Kuten kissoja ja muita pieneläimiä. Kissahoitolat toimivat pääasiassa samalla periaattella, kuin koirahoitolatkin. Kissan perustarpeista huolehditaan hoitolassa ja kissa saa viettää aikansa hoidossa, kun omaistaja lomailee. Pieneläinhoitoloita on myös olemssa, jos taloudesta löytyy esimerkiksi jyrsijöitä, jotka vaativat hoitoa omistajan loman ajaksi. Pieneläinhoitolat toimivat samalla periaatteella kuin muutkin eläinhoitolat, mutta eläinkunnan lajien adustajia saattaa olla useampia erilaisia.

Perhe ja ystävät

Kukaan tuskin tahtoo lemmikkiään antaa täysin vieraalle ihmiselle hoitoon, ainakaan jos kyse ei ole eläinhoitolasta. Tässä asiassa kannattaakin tukeutua omaan perheeseen ja ystäviin.Koiranpentuja

Perheen ja ystävien luo oma lemmikki on helpompi jättää hoitoon, koska niin lemmikki kuin hoitajakin tuntevat toisensa. Lemmikin ei tarvitse suuremmin stressata siitä, kuka vieras ihminen tänään on hoitajana. Useimmin perheen ja ystävien kesken hoitoon otettu lemmikki saa viettää aikaa tutussa ympäristössä, joko omassa kotonaan tai muussa tutussa ympäristössä, jossa lemmikki ei stressaannu vieraiden ihmisten ja vieraan ympäristön vuoksi.

Lemmikkipäiväkodit

Lähes jokaisessa kaupungissa on olemassa lemmikkipäiväkoteja etenkin koiria varten. Lemmikkipäiväkotiin voi viedä esimerkiksi koiran päiväksi hoitoon, jos oma aika ei työn, matkustamisen tai harrastusten vuoksi riitä lemmikille juuri sinä päivänä. Lemmikkipäiväkodissa pidetään huoli lemmikin perustarpeista sovitun päivän ajan. Lemmikki saa päiväkodissa niin ruokaa, juomaa, ulkoilua kuin muutakin aktiviteettia päivän aikana.

Lemmikkipäiväkodeilla saattaa olla mahdollisuus myös pitää lemmikeitä yön tai useammankin yön yli. Lemmikkipäiväkotiin kannattaa ottaa yhteyttä ja kysyä kyseistä vaihtoehtoa, vaikka heidän varsinaiseen toimintaans ei hoitolatoiminta kuulukaan. Lemmikki voi silti päästä päiväkodin hoitajan kotiin muutamaksi yöksi vierailulle.

Hoitoon vieminen

Lemmikille on aina stressitilanne lähteä uuteen ympäristöön ja täysin uusien ihmisten ja eläinten luo. Kannattaa siis mahdollisuuksien mukaan tukeutua lemmikille tuttuihin henkilöihin ja tuttuun ympäristöön. Jos kuitenkaan lähipiiriin ei voi lemmikin hoitamisessa juuri sillä hetkellä tukeutua, kannattaa lemmikin kanssa käydä tutustumassa hoitolan henkilökuntaan ja paikkoihin ennen hoitotarpeen alkamista. Tällöin lemmikille ei aiheudu niin suurta stressitilannetta hoitoon menemisen kanssa.

Lemmikin mukaan kannattaa myös laittaa sille tärkeitä tavaroita, kuten leluja tai oma peti. Jos kyseessä on jyrsijä ja on mahdollisuus oma häkki ottaa mukaan, se kannattaa tehdä. Oman ympäristön tutut tavarat ja tutut hajut tuovat lemmikille turvaa, vaikka lemmikki joutuukin uuteen ympäristöön uusien ihmisten kanssa.