Siirry sisältöön

Kuljetatko lemmikkejäsi paljon? Huomioi nämä asiat!

Ota nämä asiat huomioon lemmikkien kuljettamisessa

Koira autossa
Ei näin

Moni lemmikki elää lähes koko elämänsä sisätiloissa omistajansa kotona. Siellä niillä on kaikki mitä ne tarvitsevat ja turvallinen olo. Joskus lemmikin pitää sieltä kuitenkin poistua. Lemmikkiä täytyy käyttää eläinlääkärissä tai jotkut haluavat ottaa lemmikin mukaan reissuun. Ennen kotoa poistumista täytyy huolehtia että lemmikin kuljetukseen liittyvät asiat ovat kunnossa. Tämä riippuu siitä, mikä lemmikki on kyseessä, tai kuinka isosta lemmikistä on kyse. Moni asia on kuitenkin sama riippumatta lemmikistä.

Kuljetuskoppi ja muut kuljetustarvikkeet

Jos lemmikki asuu häkissä niin sen voi ottaa mukaan omassa häkissään. Sieltä löytyy kaikki tarvittava lemmikille. Tällaisia lemmikkejä ovat hamsterit, hiiret ja muut pienet eläimet. Jos häkki on kuitenkin niin iso, että sitä ei voi ottaa mukaan niin kuljetusta varten on hankittava pienempi häkki. Sen pitää olla sellainen johon mahtuu pienen lemmikin ruuat ja juomat. Siellä on hyvä myös olla lemmikille pesä, johon se voi mennä turvaan, jos matkan aikana lemmikkiä rupeaa pelottamaan. Lemmikillä on siellä myös hyvä nukkua.

Suuremmilla lemmikeillä kuten kissoilla ja koirilla pitää olla jo järeämmät kuljetushäkit tai – kopit. Varsinkin jos niitä kuljetetaan autossa tai muissa kulkuvälineissä. Jos niitä kuljetetaan autossa niin ne pitää saada sinne turvallisesti kiinnitettyä. Lemmikki ei saa liikkua autossa missään nimessä vapaana. Se voi häiritä kuskia ja jos kuski joutuu tekemään äkkijarrutuksen niin se voi olla sekä lemmikille tai muille autossa olijoille vaarallista.

Hamsterin kuljettaminen
Pienet lemmikit ovat helpompia kuljetettavia

Mikäli olet muuttamassa esimerkiksi Tampereella ja vuokrannut pakettiauton sieltä, otathan huomioon lemmikin kuljettamisen pakussa. Varsinkin jos mielit ollenkaan laittaa lemmikkiäsi pakettiauton takatilaan, on kuljetushäkki aivan ehdoton! Jo pienessäkin vauhdissa suuressa tilassa törmäysvauhti kasvaa erittäin suureksi ja vaaralliseksi!

Jos kyse on suuresta koirasta, niin sille voi hankkia auton peräkonttiin suuren häkin. Toinen vaihtoehto on hankkia koirille tarkoitetun turvavyön. Koiran voi myös laittaa takakonttiin siten että takakontin ja matkustamon välissä on verkko tai jonkin joka estää koiraa tulemasta matkustamoon. Varsinkin jos koiraa kuljetetaan usein autossa ja pitkiä matkoja, niin tämä on koiralle mukavampaa kuin olla kiinni turvavyössä. Silloin koira voi välillä nukkua takakontissa. Tätä varten on hyvä varata koiralle jokin alusta nukkumista varten. Mukaan voi ottaa myös jonkin koiran lempilelun tekemään koiran olon mukavaksi.

Myös kissan oloa voi helpottaa monella tavalla kuljetuksen aikana. Kissallekin voi ottaa mukaan jonkin lelun kotoa. Sen haju voi rauhoittaa kissaa ja tuoda kodin mieleen. Kuten kaikille lemmikeille niin kissallekin pitää varata mukaan ruokaa ja juomaa matkaa varten.

Muut huomioitavat asiat lemmikin kuljetuksessa

Moni lemmikki saattaa olla pahoinvoiva kuljetuksen aikana. Näin voi käydä varsinkin autossa. Lemmikeille on olemassa matkapahoinvointiin tarkoitettuja lääkkeitä kuten ihmisiille. Ne voivat auttaa. Usein varsinkin koiran kohdalla kyse on siitä että koira pelkää ja hermostuu ajon aikana. Siksi tärkeämpää on totuttaa koira matkustamiseen. Ensin voi tehdä vain lyhyitä testimatkoja ja sitten palkita koiran sen jälkeen. Tästä koira saa matkustamisesta positiivisen kuvan ja ei enää pelkää ja hermostu matkan aikana. Testata vai ensin vaikka niin että ei käynnistä autoa ollenkaan vai koira saa ensin totutella autoon.

Sitten kun lemmikin kanssa lähdetään matkaan niin pitää muistaa pitää taukoja. Varsinkin koiran pitää päästä tarpeilleen aina välillä. Koira tarvitsee myös jaloittelua niin kuin ihmisetkin pitkä matkan aikana. Vaikka koira pitäisikin matkustamisesta, niin sen voi myöhemmin ruveta pelkäämään sitä jos se joutuu pitkälle matkalle ilman taukoja.

Kissat ja pienet eläimet voivat tehdä tarpeensa kuljetuskoppiin. Sinne pitää siis laittaa mukaan paikka jonne sen voi tehdä. Vain sisätiloissa elävät kissat eivät uskaltaisikaan tehdä sitä ulos niin kuin koirat. Jos kissa pelkää matkustamista niin sille voi antaa vaikka kissanminttua.